Kochani:) Dzisiaj naszła mnie wielka ochota na pizzę. Moje poczynania udokumentowałam i chcę się z Wami podzielić moim "dziełem".
Chcę wam również przedstawić przepisy na dwa sosy - czosnkowy i pomidorowy - takie same, jak znajdziecie w pizzerii. Robiąc pizzę w domu nie warto sięgać po keczup, bo smak pizzy już nie ten sam, a taki sos naszej pizzy doda tego, czego potrzebuje każda pizza, czyli prawdziwego smaku.
Zaczniemy od prostego ciasta. Aby wyłożyć nim dużą blachę, o rozm. 25x36cm potrzebujemy:
200g mąki
45g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soki
2 łyżki oliwy/oleju
200g ciepłej wody
Mąkę wsypujemy do miski, kruszymy drożdże, dodajemy sól, cukier. Wlewamy trochę wody i zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy wymieszamy skł. dodajemy resztę wody oraz olej i wyrabiamy ciasto na gładką masę.
Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Ja zostawiam przy nagrzewającym się piekarniku:)