piątek, 30 listopada 2012

Domowa pizza i sosy jak w pizzerii:)


Kochani:) Dzisiaj naszła mnie wielka ochota na pizzę. Moje poczynania udokumentowałam i chcę się z Wami podzielić moim "dziełem".
Chcę wam również przedstawić przepisy na dwa sosy - czosnkowy i pomidorowy - takie same, jak znajdziecie w pizzerii. Robiąc pizzę w domu nie warto sięgać po keczup, bo smak pizzy już nie ten sam, a taki sos naszej pizzy doda tego, czego potrzebuje każda pizza, czyli prawdziwego smaku.

Zaczniemy od prostego ciasta. Aby wyłożyć nim dużą blachę, o rozm. 25x36cm potrzebujemy:

200g mąki
45g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soki
2 łyżki oliwy/oleju
200g ciepłej wody

Mąkę wsypujemy do miski, kruszymy drożdże, dodajemy sól, cukier. Wlewamy trochę wody i zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy wymieszamy skł. dodajemy resztę wody oraz olej i wyrabiamy ciasto na gładką masę.
Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Ja zostawiam przy nagrzewającym się piekarniku:)





Kiedy ciasto rośnie, możemy przygotować dodatki do pizzy, oczywiście dowolne, co kto lubi. Ja nie lubię udziwnień, więc u mnie standardowo jest to wędlina (w tym przypadku baleron, ale może być też cienko pokrojona kiełbasa jak np. zwyczajna), papryka czerwona, pieczarki i ser. Należy pamiętać, żeby nie przesadzać z ilością pieczarek, gdyż podczas pieczenia puszczą wodę i pizza będzie rozpaciana. Zawsze dodaję 20 dag. pieczarek i 250-300g żółtego sera - to optymalna ilość.



Kiedy ciasto wyrośnie, wyciągamy je z miski i zabieramy się za jego wałkowanie. Nie musi być idealnie równo, bo i tak się nie da, a boki jak w typowej pizzy i tak nie wyjdą, po prostu lepiej kawałek ciasta położyć na brzegach blachy, wtedy nic nam się nie wydostanie pod ciasto/ na blachę.
Grubość ciasta ok. 0,5 cm.




Na tak przygotowany spód układamy wybrane dodatki. Moja kolejność układania to: wędlina, papryka, pieczarki, ser i oczywiście na ser oregano.

Tak wyglądającą pizze wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 30 min.



W międzyczasie możemy przystąpić do zrobienia dwóch banalnie prostych, ale przepysznych sosów do pizzy, takich jak w pizzerii.

Zaczniemy od sosu czosnkowego.

Potrzebujemy:

małe opakowanie jogurtu naturalnego (zużyjemy jakieś 3/4)
1-2 łyżki majonezu
ok. płaska łyżeczka czosnku granulowanego
szczypta soli
łyżeczka suszonego koperku

Wszystko razem mieszamy, najlepiej widelcem. Można doprawić większą ilością soli bądź czosnku (można dodać też świeży czosnek).




Pora na sos pomidorowy

Potrzebne składniki:

przecier pomidorowy (ja zużywam ok. 3/4 kartonika)
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli
łyżka oleju/oliwy
szczypta papryki ostrej (chyba że ktoś woli ostre to może być więcej)
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
 łyżeczka oregano

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w naczyniu typu miseczka/dzbanuszek. Ilość podanych proporcji jest opcjonalna, ale można zrobić bardziej słodkie, ostre, lub mniej. Zależy, jak lubicie.


Pizza pewnie już jest gotowa, więc pora ją wyjąć, pokroić, najlepiej jak mamy nóż do pizzy (taki obrotowy jak radełko). 
Na talerzu polewamy sosami i gotowe:)

SMACZNEGO!!



Znacie jakieś fajne przepisy na ciasto do pizzy? Może okaże się lepsze niż moje. Chętnie spróbuję:) Możecie podawać przepisy w komentarzach:)

18 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie! Obserwuje i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robiłam wczoraj pizze ... przepis znajdziesz tutaj:
    http://kraina-testow.blogspot.com/2012/11/kulinarnie-moja-domowa-pizza.html

    A u Ciebie nie jet za dużo drożdży ?
    Sos czosnkowy również sama robię, ale używam tylko czosnku świeżego, raz miałam ten w granulkach i jakoś mi nie smakował.... wolę naturalny jednak;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skarbku, taki znalazłam przepis kiedyś w necie i z pośród kilku najbardziej mi zasmakował:) Drożdży nie jest za dużo, niecałe pół paczuszki, a jak widzisz, ciasto wcale nie urosło:)
      Czasami do sosu też dodaję świeży czosnek, ale szybciej i wygodniej granulowany:)

      Usuń
  3. No serdecznie dziękuję... przez Ciebie jestem głodna ;PPP

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pizzę! Ale nie lubię jej sama robić. Na szczęście zawsze mam kogoś do pomocy, bo mój chłopak za pizzą przepada tak samo jak ja. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja, jak mam ochotę zjeść pizzę, to zawezmę się w sobie i ją po prostu zrobię:)

      Usuń
  5. Świetne te sosy, na pewno skorzystam i też udokumentuję :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy1/12/12 12:28

    Kocham pizzę :) Najbardziej domową, bo można dodać co się chce, a składniki w pizzerii nie zawsze mi pasują :) Ja sos czosnkowy robię z normalnego czosnku, uwielbiam tą ossstrość :) Przepis na moją pizzę znajdziesz tutaj http://yogurtowa.blogspot.com/2012/11/its-pizza-time.html Polecam wypróbować, ja robię na blasze z piekarnika, ciasto jest bardzo elastyczne, wychodzi pulchniutkie i przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Och mniam.... już czuję ten zapach....:)
    Jeśli tak pysznie smakuje jak wygląda to chcę dwa kawałki...:)

    OdpowiedzUsuń
  8. I zrobiłam się głodna :) śliczniutko wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy3/12/12 20:00

    Czosnkowy jest godny uwagi, na pewno zrobię przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kocham domową pizze i domowej roboty sosy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze.
Chamskie i obraźliwe będą usuwane.
Mój blog to moje miejsce w sieci i proszę nie spamować. Każdy podobny komentarz również usunę.
Proszę także o nie pisanie "obserwujemy?", ponieważ nie bawię się we wzajemną obserwację na takiej zasadzie. Z reguły zawsze odwzajemniam się, jeśli link do Twojego bloga jest aktywny.